Ιστορικό

Η Ηλεία, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ακουμπάει σε ένα γερό και ένδοξο παρελθόν. Στη νεότερη ιστορία της γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή χάριν της εύφορης και γόνιμης γης της και κυρίως χάριν της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Ο Πύργος ήταν το κέντρο διακίνησης του προϊόντος και αναδείχτηκε σε μια μεγάλη πόλη με μεγάλη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ακμή.

Αυτός ήταν ο Πύργος όταν το 1922 ιδρύθηκε το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και της Θεανώς Παπακωνσταντίνου, το γένος Λεονταρίτου, η οποία διετέλεσε πρώτη επι πολλά χρόνια πρόεδρός του. Επόμενες πρόεδροι διετέλεσαν η Ελένη Χατζηγιάννη – Μητροπούλου, η Φανή Γιαννοπούλου, η Αφροδίτη Σπηλιοπούλου και η Ελένη Ζούμπερη μέχρι το 1940.

Η ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων πλαισιώθηκε από επώνυμες και καταξιωμένες γυναίκες του Πύργου και έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτό από όλη την τοπική κοινωνία. Ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία στις ανάγκες της εποχής εκείνης. Πρώτο μέλημά του ήταν η περίθαλψη των προσφύγων και περιελάμβανε τμήματα που είχαν σκοπό την εξύψωση της Ελληνίδας με σπουδαιότερο το «Κυριακό Σχολείο» που απευθυνόταν κυρίως σε άπορα κορίτσια που εργάζονταν σε σπίτια μεγαλοαστών και προσφυγοπούλες που εργάζονταν στα εργοστάσια καπνοβιομηχανίας, αλευροβιομηχανίας, μακαρονοποιϊας, φανελοποιϊας, καραμελοποιϊας, οινοποιϊας και σταφιδεργοστάσια που λειτουργούσαν τότε στην πόλη μας.

Η δράση του Λυκείου στην καλλιτεχνική, πνευματική και κοινωνική ζωή του Πύργου ήταν πολύ σημαντική και συνετέλεσε στην πρόοδο της πόλης. Δυστυχώς όμως οι κατοχικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του διότι θέλησαν να επιβάλουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, τον οποίο το Δ.Σ. δεν αποδέχτηκε.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου επανιδρύθηκε το 1977 από τη δραστήρια και άξια γυναίκα Παρασκευή Κριτσέλη, η οποία και διετέλεσε πρόεδρός του μέχρι το 1983. Στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρία η Αλέκα Χατζηθεοδώρου μέχρι το 1984. Το 1985 πρόεδρός του εκλέγεται η αείμνηστη Ανθούλα Καζάζη η οποία ευτύχησε να δει το Λύκειο να αποκτά δική του στέγη (τον α΄όροφο της πολυκατοικίας επί της οδού Λετρίνων 6) από δωρεά οικοπέδου του Πύργιου δικηγόρου Σπύρου Χρυσανθόπουλου. Από το 1994 διετέλεσε πρόεδρός του η κ. Αλεξάνδρα Γκοτσίνα και από το 2006 μέχρι και σήμερα πρόεδρός του εκλέγεται η κ. Τούλα Καλαμπόκα, η οποία με τα άξια μέλη του ΔΣ έχουν σαν στόχο να κρατήσουν το Λύκειο στο επίπεδο που του αξίζει και να φανούν αντάξιες των προκατόχων τους.

Θεσμός του Λυκείου είναι τα «Χαραλάμπεια», κορυφαία φεστιβαλική – παραδοσιακή εκδήλωση. Εχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στον Πύργο καθώς και εκδηλώσεις όπως η Γιορτή της Μητέρας και αξιόλογες ημερίδες επιστημονικού, λογοτεχνικού, παιδαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Στο φιλόξενο χώρο του πάνω από 200 παιδιά αλλά και ενήλικες βιώνουν τη μουσική και χορευτική παράδοση, όπως υπάρχει αυθεντική στην ελληνική ύπαιθρο. Η Μεγάλη Χορευτική μας Ομάδα κάθε χρόνο γίνεται πρεσβευτής της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε χιλιάδες επισκέπτες στο λιμάνι του Κατακόλου , στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και σε παραστάσεις εντός και εκτός της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά 3 ταξίδια στην Πάτρα, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο, στην Καλαμάτα, στα Γιάννενα, αλλά και στην Βουδαπέστη, στις Βρυξέλες κλπ.

Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι
α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού,
β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού
γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου από την επανίδρυσή του μέχρι σήμερα, στηρίζει τη δράση του ανάμεσα στο γόνιμο παρελθόν από το οποίο άντλησε τα ζωογόνα στοιχεία της παράδοσης με βάση τις νέες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες που διαγράφονται σύμφωνα με τα δεδομένα του παρόντος. Πλούτισε την Ιματιοθήκη του με αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα και για την επιτυχία των στόχων του συγκρότησε τα εξής τμήματα:

Εθνικών Ενδυμασιών,
Εθνικών Χορών,
Φιλολογικό,
Μητέρας και Παιδιού,
Λαογραφικό,
Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων,
Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Κοπτικής Ραπτικής
και Εκδρομών.

Διαθέτει επίσης χορωδία ενηλίκων για έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.