Εκπαιδευτικές δράσεις για την ελληνική παραδοσιακή μουσική

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων 13-14 και 15 Ιανουαρίου 2017, που αφορούν στην έρευνα, καταγραφή και διάσωση της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Διοργανώνεται από το «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής – Φοίβος Ανωγειανάκης»  ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ σε συνεργασία με τα Λύκεια των Ελληνίδων Καλαμάτας, Πάτρας, Πύργου, Σπάρτης, Τρίπολης, Αργους και Κιάτου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις οργανώνονται ένα τριήμερο σε κάθε πόλη της Πελοποννήσου για την περίοδο 2016 -2017 και στον Πύργο το τριήμερο 13-14-15 Ιανουαρίου 2017, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.
  • Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στο ΚΑΠΗ Πύργου (περιοχή Αγ. Βαρβάρας) και ώρα 17:30-20:00, συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των ΚΑΠΗ της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

Να σημειωθεί ότι θα συμμετέχουν μέλη και από ΚΑΠΗ άλλων Δήμων.

 

  • Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, 14.30-16.30

«Ένα βιολί διηγείται» / Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου  (ώρα 14:30-16:30) με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη.  

Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους συμμετέχοντες σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

 

  • Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

«Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:30-13:30)

«Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (17:00-20:00)

Σάββατο 14/1/2017 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηλείας (Μανωλοπούλου 31) και ώρα 10:30-13:30 και 17:00-20:00, ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (το πρωί) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (το απόγευμα). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πληροφοριακό υλικό σε ψηφιακή μορφή, η σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης, σε όσους παρακολουθήσουν και τα δύο σεμινάρια.

 

 

  • Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου  (ώρα 11:00-13:00) μουσική τιμητική εκδήλωση στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Ανθρωποι που γα χρόνια υπήρξαν ενεργοί φορεις του  λαϊκου μας πολιτισμού και με τα τραγούδια τους, το κλαρίνο το βιολί και το λαούτο τους συνόδεψαν τα γλέντια και τα πανηγύρια μας.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και μελών των ΚΑΠΗ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και θα τιμήσουν με την παρουσία τους φορείς της πόλης μας.