Λύκειον των Ελληνίδων, Τμήμα Παραρτημάτων: Η γυναικεία φωνή στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Βόλος, Ιωάννινα, Πύργος

Ιδιαίτερα τιμητική βραδιά η 4η Απριλίου 2017 για το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου. Το Λύκειο των Ελληνίδων (Αθηνών) μέσω του τμήματος παραρτημάτων και της εφόρου του κ. Μαρίας Παπαμάρκου το τίμησε μαζί με τα Λύκεια του Βόλου και των Ιωαννίνων ως τα τρία αρχαιότερα Λύκεια της Ελλάδας. Ετος ίδρυσης για το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920) Ιωαννίνων (1921) και Πύργου (1922).

Η γυναικεία φωνή στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, σε μια εποχή δύσκολη με πολλούς φτωχούς και πρόσφυγες που έβγαινε από τον Α΄για να οδηγηθεί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικότερα το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου, ιδρύθηκε τη χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1922, με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και πρώτη πρόεδρο τη Θεανώ Παπακωνσταντίνου. Πρωταρχικό του μέλημα, εκτός απ΄τη μέριμνα για τους πρόσφυγες ήταν η ίδρυση του «Κυριακού Σχολείου», όπου φοίτησαν 70 άπορα κορίτσια και Οικοκυρικής Σχολής για δωρεάν διδασκαλία κοπτικής και εργόχειρου.

Με εκδηλώσεις, χορούς, συναυλίες, διαλέξεις έκανε έντονη την παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της περιοχής. Και όπως τονίστηκε από την ομιλήτρια κ. Φώφη Ραζή, έφορο φιλολογικού και συνέφορο του τμήματος παραρτημάτων –που αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολυσχιδές έργου του ΛτΕ Πύργου, εκείνο που το ξεχωρίζει εκτός απ΄την προσφορά του στον πολιτισμό είναι η λαμπρή κοινωνική του προσφορά. Πάντα δίνει το παρόν. Αποροι, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι, γέροντες, μικρά παιδιά κλ. Στην ταραγμένη εποχή του μεσοπολέμου το ΛτΕ Πύργου στάθηκε δυναμικά μέχρι το 1940 που ξέσπασε ο Β΄Παγκ. Πόλεμος. Τότε σταμάτησε τη λειτουργία του και επανιδρύθηκε το 1977 από την Παρασκευή Κριτσέλη, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση!!

Από τότε μέχρι σήμερα (1977-2017) 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας για το ΛτΕ Πύργου στην πόλη μας. Με συμπαραστάτη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος –Π.Ε. Ηλείας, τον Δήμο Πύργου και πολλούς άλλους φορείς, με πολλά μέλη και φίλους, προσφέρει όαση πολιτισμού και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις με κορυφαία τα «Χαραλάμπεια» προς τιμήν του προστάτη Αγίου μας.

Στην εκδήλωση στην Αθήνα παραβρέθηκε όλο το ΔΣ με την Πρόεδρό του κ. Τούλα Καλαμπόκα και το δάσκαλο χορού κ. Κωνσταντίνο Τζανέτο.

Επίσης η κυρίες Ματσούκα Νίκη και Αναστασοπούλου Ελένη, αντιπρόσωποι του Λυκείου στο κεντρικό, η κα Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση που διευθύνει και οργανώνει τη χορωδία του Λυκείου , η κα Γωγώ Μουρούτη και η κα Μαίρη Μουστάκη.

Εκλεκτοί χορευτές – μέλη της Χορευτικής Ομάδας του ΛτΕ Πύργου και ειδικότερα οι Ρούλη Μαλλιοπούλου, Ιουλία Κόλλια, Ακριβή Βλαχούλη, Δώρα Διαμαντοπούλου, Κώστας Ζώντος, Ανδρέας Μικελόπουλος, Νίκος Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Γιαννόπουλος, κέρδισαν τις εντυπώσεις με τους χορούς που παρουσίασαν (Τάγκαλος, Μέρμηγκας, Βγήκα ψηλά στα Διάσελα, Το μάθατε τι γίνηκε) και τις φορεσιές τους (Τεγέα και Φουστανέλα).